Gardegroep

garde-groep

Gardegroep

Hoe ziet een training van de garde groep eruit.
We beginnen iedere dinsdag om 19.30 uur met een warming-up in de kleine zaal. Voor de garde maken we 1 dans voor 2 jaar. De meiden die garde dansen hebben er al een training showdans opzitten dus de meiden zijn al warm. Toch beginnen we de warming-up we met verschillende pasjes op de plaats, dit zijn natuurlijk andere passen dan dat ze bij een showdans doen. Hierna gaan we achter elkaar met verschillende passen in een rondje door de zaal. Zo kunnen wij als trainsters goed naar de houding kijken, het afwerken van de passen en zo bouw je conditie op. Als we dit gedaan hebben moeten we natuurlijk ook onze spieren rekken en strekken zodat je makkelijk je been kunt vangen, in de spagaat vallen of een radslag maken. Hiervoor hebben we natuurlijk trucjes voor degene bij we het nog niet zo makkelijk gaat. Als we dit gedaan hebben zetten we de meiden langs elkaar in een rij. We gaan dan kijken of er vooruitgang zit in de bijzondere passen die we in de dans hebben zitten. De meest bekende passen zijn het been grijpen, de spagaat en de radslag maar we oefenen natuurlijk ook de kozak, de Russische pas en de uitval pas. Meestal hebben we dan nog ongeveer 45 minuutjes over voor de dans.

In het begin van het nieuwe jaar is dit vooral het aanleren van de pasjes, als deze erin zitten zetten we de puntjes op de i en leggen we de nadruk op de houding want als je in de juiste houding danst kost het veel minder energie. In het tweede jaar gaan we nog harder trainen op de conditie en de houding. De dans zit er dan al zo goed in, want we hebben al 1 jaar gedanst, dat er af en toe een pasje moelijker gemaakt wordt. Zo blijft het ook voor de meiden uitdagend om te dansen.
Zoals je al gelezen hebt doen wij met de garde niet 1 jaar zoals de showdansen maar 2 jaar. Om de twee jaar gaan wij met de trainsters van de garde groep bij elkaar zitten en brainstormen over nieuwe muziek en pasjes. Dit is veel lastiger en moeilijk dan een showdans. Er mag bijvoorbeeld geen zang in de muziek zitten, de muziek moet zuiver klinken en ook moet de muziek een bepaalde snelheid hebben. Dit zijn allemaal kleine dingetjes maar toch erg lastig, soms hebben we bijvoorbeeld wat in ons hoofd en dan vinden we net niet de juiste muziek. De muziek uitzoeken en te maken zodat hij goed is om op de dansen is ook altijd het moeilijkste, hier gaat dan ook de meeste tijd in zitten.

Als de muziek klaar is hebben we meestal al wat pasjes op papier staan. Dit is mogelijk omdat het tempo bepalend is en het tempo in een garde dans altijd hetzelfde blijft. Je kan natuurlijk niet buiten het ritme gaan dansen. Soms zitten we vast met een pasje of hebben we nog een stukje waarop we nog niets hebben. De meiden springen dan snel te hulp en zo komen we er altijd weer uit. Als de passen te lastig zijn vereenvoudigen we deze, dan wordt de pas iets makkelijker en als deze er bij iedereen goed inzit maken we hem weer wat moeilijker.

Ons doel is dat iedereen na de herfstvakantie de speciale passen en de dans kent. Zo kunnen we voor het seizoen nog flink de aandacht leggen op de houding en de puntjes op de i zetten. Gelukkig hebben we eind december altijd de dans af en zijn we helemaal klaar voor ons eerste optreden !!