Geen nieuwe hoogheden in Tegelen

In Tegelen en Steyl worden volgend jaar tijdens carnaval geen nieuwe hoogheden benoemd.

Dat is donderdagavond besloten in het overleg van de Samewerkende Tegelse Vastelaovesgezelsjappe (STV), waarvan D’n Oeles, De Boereraod en De Beerpiëp uit Tegelen en de Steyler Kaetelaers deel uitmaken. Belangrijkste argument is dat tal van onzekerheden de verenigingen parten spelen bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen, zo laten zij in een gezamenlijk statement weten. “Zoals het er nu uitziet hebben we een prinselijk trio, straks onvoldoende te bieden. Dat zou afbreuk doen aan het prinsschap”, zegt Oelespreses Cor Jansen, tevens voorzitter van het STV. “Hetzelfde geldt natuurlijk voor de overige gangmakers.”

Het besluit houdt in dat D’n Oeles en De Beerpiëp geen prinselijk trio proclameren, er bij de Boereraod geen boerenbruidspaar met getuigen wordt uitgeroepen en de Kaetelaers geen nieuwe Vors Lucifer uit de ‘duivelshel’ tevoorschijn halen.

Ook hebben de carnavalsverenigingen alle vier hun reguliere programma geschrapt. Ze benadrukken dat daarmee niet op voorhand een streep wordt gezet door vastelaovend. “We willen het feest niet geruisloos aan ons voorbij laten gaan”, aldus Jansen. Wel hebben de Boereraod, de Kaetelaers en de Beerpiëp een streep gezet door hun reguliere programma. De STV-verenigingen gaan zich de komende weken beraden op wat er binnen de geldende coronaregels wel nog mogelijk is en hopen op korte termijn hierover meer duidelijkheid te geven.

De Boereraod zou in het nieuwe seizoen het 6×11-jarig bestaan vieren. Alle festiviteiten zijn verplaatst naar 2022, met uitzondering van de jubileumloterij, de trekking is op 19 september a.s. Zustervereniging De Beerpiëp bestaat dan 55 jaar, maar heeft dit jubileum op haar beurt eveneens een jaar uitgesteld.