Grote groep

image1

Grote groep

Showdansen:

De Grotegroep bestaat meestal tussen de 14 en 16 meiden. Ieder jaar wordt er gekeken om een vernieuwende en passende showdans voor de kinderen te brengen. Hieronder wordt er uitgelegd wat we doen tijdens een training en hoe de dans vorm krijgt.

 

Training:

Warming-up: deze duurt meestal tussen de 20 á 25 minuten. Hier wordt er door een trainster passen op het ritme van de muziek voorgedaan. De meiden volgen deze passen. Het zijn vaker ook danspassen die in de dans gebruikt gaan worden. Hierdoor worden de meiden wat losser met de muziek en dansstijl. Het tempo varieert en hierdoor ook de danspassen. Als de spieren goed warme zijn beginnen we met rekken en strekken van het hele lichaam. We werken van boven naar beneden. Het is belangrijk voor de meiden om hier goed aan mee te doen. Hierdoor worden blessures vaak mee voorkomen.

 

Wat doen jullie tijdens een training?

Het verdere verloop van de training gaat natuurlijk over de showdans. Meestal beginnen we in de training met de dans 2x op muziek te doen. Hierdoor krijgen de meiden weer het gevoel en kunnen ze weer even nadenken over de laatst aangeleerde danspassen. Daarna worden er zonder muziek gedeeltes doorgenomen en geoefend. Dit wordt afgewisseld door te oefenen op muziek en zonder muziek. Ook worden er tilfiguren geoefend met de groep. Dat houdt in dat de meiden elkaar op acrobatische manier elkaar de lucht in tillen. Hierdoor krijgt de dans meer een showeffect. Om een goed beeld te krijgen wordt er wel eens voor spiegels gedanst, opgenomen op video en in 2 groepen.

 

De showdans:

Hoe krijgt een dans vorm?

Er wordt met de groep eerst overlegd wat de interesses zijn. Alles wat die meiden naar voren brengen wordt opgeschreven en gaan de trainsters mee aan de slag. Er wordt gekeken wat er in voorgaande jaren is geweest binnen De Boereraod en ook bij andere verenigingen in de buurt. Dan wordt er gekeken welke mogelijkheden er zijn met de muziek en kleding. Samen moet het één geheel worden. De trainsters hebben uiteindelijk het eindoordeel en zullen vanaf dat moment er zo snel mogelijk mee aan de slag gaan. Er worden dan door de trainsters nieuwe passen, plaatsen en (til) figuren bedacht. Hier wordt dan rekening gehouden met de capaciteit van de meiden en de muziekstijl. Tijdens het aanleren van de dans worden er soms wat aanpassingen gedaan omdat het gewoonweg beter is. Als er meiden meedenken en ideeën hebben mogen ze die zeker aandragen. Je zult zien dat het zeker terugkomt in een dans. Verder zullen andere dansen uit voorgaande jaren, films en filmpjes op YouTube een inspiratiebron zijn voor een nieuwe dans