Historie Boerejoekskapel

bjk

’t begin

Hay Thurlings, ere-voorzitter van Vastelaovendvereniging de Boereraod, kan zich de legendarische ledenvergadering nog levendig voor de geest halen. In het jubileumjaar 1977 kwam het in een en dezelfde algemene ledenvergadering tot zijn verkiezing als bestuurslid, zijn benoeming tot voorzitter en Boerevader en tot de oprichting van de Boerejoekskapel. Dat laatste, de oprichting van een eigen muziekgezelschap verbonden aan de Boereraod, werd destijds gezien als ‘financieel riskant’, maar bleek na enige tijd een gouden greep. Het werven van leden was daarbij de eerste horde die genomen moest worden. Hay zelf, zijn zoon Theo en zijn dochter Els vormden het starterstrio, dat weldra versterkt werd door Henk Timmermans, Bas Gaeta en Arie Verbeeten. Bij dit zestal voegden zich gestaag nieuwe leden en met de vele repetities steeg ook het muzikale niveau. Met Frans Aarts, Arie Verbeeten en Mariet Timmermans als Dagelijks Bestuur werd er een commissie gevormd om de organisatorische zaken aan te pakken. In het eerste uniform werd vervolgens op een onderling treffen van de vereniging in speeltuin Klein Zwitserland de vuurdoop beleefd. Een zeer succesvol eerste optreden mag wel gezegd worden. En er zouden er nog vele volgen…..

manny-met-joekskapel

De eerste jaren

Eveneens volgde het besef, dat men een goede dirigent nodig had om het repertoire uit te breiden en het niveau te verhogen. Die werd in 1978 gevonden in de persoon van Manny Beckers. Ruim 5 jaar lang bleef deze in dienst van de BJK. In 1981 werd onder zijn leiding voor het eerst de muzikale omlijsting van onze eigen Boerejoekszitting ingevuld. De gedachte aan de staande ovatie aan het einde van die zitting bezorgt mening oudgediende op de dag van vandaag nog kippenvel. Volgende noviteiten en hoogtepunten waren de twee Boereraodsmusicals. Daarnaast was er het ‘gewone werk’ van het begeleiden van het Boereraods-gezelschap op haar talrijke vastelaovesactiviteiten.

joekskepel-de-boereraod-1

Van musicals en muziekcassettes

Na de Boereraodsmusical  ‘De Glazenepkes’ nam Manny Beckers afscheid en nam Piet van Bree in 1984 zijn dirigeerstokje over. In de elf jaar dat Piet de muzikale leiding had, groeide de Boerejoekskapel tot een gezelschap van een hoog muzikaal niveau. Dat leidde tot uitnodigingen voor tal van uiteenlopende evenementen. Of het nu op de wijnfeesten was, op een Schützenfest, een liedjesmatinee, een verjaardagsfeest of een zitting, overal stal de kapel de show. In de topseizoenen werden soms wel meer dan 40 optredens verzorgd. In die periode was het kunnen presenteren van een heuse eigen muziekcassette voor de PR dan ook hoogst noodzakelijk. Deze werd dan ook in de studio’s van Jan Thelen opgenomen in een productie van 50 (!) en later nog eens 100 stuks.

Boerejoekskapel 010

‘Sjtimmung’ en stemmige muziek

In 1995 draagt Piet van Bree de leiding van de Boerejoekskapel over aan Leon Orval, die tot op de dag van vandaag het dirigeren, instrueren en arrangeren voor zijn rekening neemt. Leon was geen echt nieuw gezicht voor de Boerejoekskapel; al vanaf 1988 ‘schoof hij zijn trombone’ in de kapel. Bij zijn intrede sprak hij zijn voornemen uit, het hoge niveau dat zijn voorganger had gerealiseerd te willen handhaven en daarnaast eigen ideeën in te brengen. Anno 2009 kunnen we zeggen, dat hem dat zonder meer gelukt is. Voor mij als voormalig Gangmaker kwam dat vooral tot uiting in de geweldige ‘Sjtimmung’ die de Boerejoekskapel kon brengen tijdens de vastelaovend; voor mij als Boerevader komt dat met name tot uiting in de muziek die ten gehore gebracht tijdens de H.Mis op de interne opening van het seizoen. Ik ‘sjpits’ me er nu alweer op.

boerejoekskapel_3x11_jaor

Blijvertjes

De BJK is een onderdeel van VV de Boereraod dat niet weg te denken is. Ook intern is het een club van ‘blijvertjes’. Dat blijkt uit het langdurig lidmaatschap van veel musicerende leden. Dat blijkt ook uit het feit, dat na Frans Aarts, Herm Rayer en John Konings de Boerejoekskapel met Geert Hegemann pas aan haar vierde voorzitter toe is en na Mevrouw van Bergen en Cor Houtermans met John Konings pas aan haar derde beschermvrouwe/heer. Ook het dirigeerstokje zal over enige tijd pas in de handen van de vierde dirigent worden overgedragen.

Die stabiliteit bij de mensen en bij de kwaliteit van de muzikale prestaties kwam en komt mede tot stand dankzij de toewijding en de onderlinge vriendschap van alle betrokkenen en dat vormt weer de garantie, dat ook het vierde tijdperk van 11 jaar vol vertrouwen tegemoet gezien kan worden.

1997-boerebroelof-optocht-3

De wors beej ’t Boeremoos

Het besef bij initiatiefnemer Hay Thurlings en zijn bestuur in 1977, dat vastelaovend vieren zonder muziek net zoiets was als ‘Boeremoos aete zônger wors’, is de Boerejoekskapel zonder meer een bewezen feit gebleken. De derde geleding van de Tegelse vastelaovendvereniging –elf jaar eerder waren de dansgroepen aan Raod en Damesgarde toegevoegd- bepaalde mede het gezicht van de vereniging bij iedere gelegenheid dat naar buiten werd getreden. Dat geldt tot op de dag van vandaag. Telkens wanneer de eerste tonen van de binnenkomer ‘Weej zien de Boere van de Hei’ klinken, weet het publiek: “Nu stijgt de stemming naar een hoogtepunt!” Voor iedere gangmaker, ieder Raodslid en ieder lid van de Damesgarde is het een geweldige ervaring om samen met zo’n kapel de vastelaovend uit te dragen.